Hop til indhold
Lyt

Lærlinge med en funktionsnedsættelse, for eksempel ADHD, autisme, ordblindhed eller et fysisk handicap, kan have behov for specialpædagogisk støtte (SPS). SPS skal sikre, at lærlingen kan gennemføre sit oplæringsforløb på lige fod med lærlinge uden en funktionsnedsættelse.  

Eksempler på SPS i oplæring

En lærling med ADHD kan for eksempel have behov for støtte til at planlægge, strukturere og skabe overblik over sin arbejdsdag. Støtten kan blandt andet bestå i en gennemgang af dagens opgaver hver morgen, eller i en grundigere introduktion til opgaver. 

En lærling med autisme kan for eksempel have behov for støtte til kommunikation og omgangsformer på lærepladsen. Støtten kan blandt andet bestå i løbende samtaler mellem lærling og støttegiver, som forebygger, at der sker misforståelser og opstår konflikter.

En lærling med en hørenedsættelse kan for eksempel have brug for høreteknisk udstyr. Den høretekniske løsning kan tilpasses lærlingens individuelle behov på netop jeres læreplads. Det vil blandt andet være forskelligt, om der primært er behov for udstyr til eksempelvis samtaler på tomandshånd, mødeaktivitet eller kundebetjening. 

Skolen er ansvarlig for, at lærlingen modtager støtte

Det er skolens ansvar at sikre, at lærlinge/elever modtager den nødvendige støtte i både oplærings- og skoleforløb. Det er derfor skolen, der er ansvarlig for at afklare lærlingens støttebehov og indgå i dialog med lærlingen om det kommende oplæringsforløb. Skolen kan med fordel inddrage lærepladsen i dette arbejde. Skolen kan eksempelvis arrangere et opstartsmøde mellem lærling, skole og læreplads. På mødet kan der ske en forventningsafstemning parterne imellem, og det kan aftales, hvad støtten skal bestå i. 

Hvis en lærling modtager støttetimer, skal det aftales, hvor støttetimerne bliver leveret (på skolen eller lærepladsen), og hvem der leverer støtten (støttegiver). Støttegiveren kan både være den støttegiver, eleven allerede har i skoleperioder, eller være en ansat på lærepladsen. Skolen kan også vælge at bruge en ekstern støttegiver, hvis I sammen vurderer, at det giver lærlingen den bedste støtte. 

Skolen modtager tilskud til støtten

Det er skolen, der modtager tilskud til støtten fra styrelsen. Det er derfor også skolen, som er ansvarlig for at søge refusion for de støttetimer, der er afholdt i oplæringsforløbet. Hvis I som læreplads står for at give støtten, kan skolen udbetale tilskuddet til jer. Det aftaler I med skolen. 

Som læreplads, der giver støtte, skal I kunne dokumentere, hvor mange af de bevilgede timer der er afholdt. I skal også kunne oplyse skolen om, hvornår timerne er afholdt.

Støttegiver og lærling udfylder en forløbsbeskrivelse for støtteforløbet

Ved hvert støtteforløb skal støttegiveren sammen med lærlingen udarbejde en forløbsbeskrivelse. Forløbsbeskrivelsen skal kortfattet beskrive fokus for forløbet.

I forbindelse med oplæringsforløb kan forløbsbeskrivelsen med fordel udfyldes i fællesskab mellem skole, læreplads og lærling på et opstarts- og afslutningsmøde.

Læs om forløbsbeskrivelsen (spsu.dk) 

Se videoen med Marc, som er tømrerlærling og får SPS på sin læreplads.

Sidst opdateret: 21 timer siden